מי מכיר את ישראל ביילין? כולכם (!).
אולי המלחין החשוב ביותר במאה העשרים. אבל אף אחד לא מכיר אותו בשם הזה...
הוא נולד ב 1888 באימפרייה הרוסית. המשפחה שלו הגיעה מהשטייטל טול'צין (היום בלרוס), הוא עצמו נולד בסיביר.
ההורים משה ולנה לפיקין ביילין. האבא חזן בבית הכנסת. יהודים באירופה סובלים מאנטישמיות ומפרעות. וכך המשפחה מחליטה לעזוב לארה״ב בגל הגירה של רבבות יהודים נוספים. הם מגיעים לניו יורק. עוני מחפיר עבודות בזויות, חיים במיץ של הזבל. אבל מה? יצר הישרדות נדיר.
כמהגרים אירופאים רבים (ולא רק יהודים), הם שינו את שמם, ומעתה ישראל ביילין הוא - אירוינג ברלין. (אה! זה הוא?).
הוא עושה את הדבר היחיד שהוא יודע לעשות - מה שלמד מאבא שלו: לשיר. וכך הוא מוצא את עצמו עובד כמלצר מזמר, מלמד את עצמו לנגן פסנתר ותוך זמן לא מתברג כמלחין שירים - אל הלב של התעשייה המוזיקלית האמריקאית: טין פאן אלי. כן, אני חושש שברלין לא סיים את בית ספר התיכון שלו...
זה נכון, השלאגר הראשון שלו ״yidle on your fiddle״ נשמע לגמרי יהודי (לכו על זה, תהרגו אותי על הסטיגמה, אבל לפני שאתם עושים את זה, תקשיבו לשיר.
אבל מהר מאד הוא מבין שהוא צריך לכוון לקהל רחב יותר.
עם Alexander's Ragtime Band הוא כבר כובש את אמריקה. בגרסה המקורית, הוא עצמו שר.
ומאותו רגע, הוא פשוט לא עוצר. אירוינג מלחין שיר כל יום. (שמעתם את זה, כל חברי מלחיני השירים? כל יום שיר!). אין תירוצים. הוא גם לא מאמין באינספרציה. הוא טען שייתכן שהיה ״מוכשר״ בכמה מישורים, אך ההצלחה שלו - נבעה רק מתוך עבודה קשה.
הוא כתב אלפי שירים - ואתם מכירם לפחות עשרות. הנה כמה שיפתיעו אתכם: God Bless America הסינגל הנמכר בכל הזמנים (!) - מה שהפך כמעט להמנון השני של ארה״ב - נכתב על ידי ברלין.
והשלאגר הגדול I'm dreaming of a white chirstmass - נכתב גם הוא על ידי ברלין. אתם קולטים? את השיר הזה שרים בכל בית נוצרי, ובכל מרכז קניות שבועות לפני חג המולד. האבסורד הוא, שמי שכתב אותו היה בכלל יהודי!
ברלין אוהב את אמריקה. הוא משוגע על אמריקה. עמוד תווך בעשייה המוזיקלית. בזמן מלחמ״ה 2 הוא מבלה חודשים הרחק מהבית, ומקדיש את מרצו וכשרונו האדיר למאמץ המלחמתי.
הוא היה איש צנוע, ובמשך שנים רבות, הבין שיש לו מספיק כסף, ותרם את כל הכסותיו לקופת המדינה. (לא, זה לא יאומן האיש הזה....).
ג׳רום קרן (עוד מלחין יהודי אמריקאי חשוב), אמר עליו פעם:
״לברלין אין מקום במוזיקה האמריקאית. הוא עצמו מוזיקה אמריקאית״.
כמה שהוא צדק. ברלין שינה מקצה אל קצה את המוזיקה הפופולארית האמריקאית וסלל את הדרך למלחינים רבים חשובים שיוסיפו לכתוב את ״ספר השירים האמריקאי״.
היום, 22 לספטמבר לפני שנים רבות, הלך ברלין לעולמו.
Comments